18-09-12

Amerika bewapend driekwart van de wereld

De wapenverkoop vanuit de Verenigde Staten is vorig jaar in één klap verdrievoudigd tot een nieuw recordbedrag van 53 miljard euro. Drie van de vier wapens die wereldwijd verkocht worden, komen uit Amerika.
De toenemende dreiging vanuit Iran en de onrust in Libië, Egypte en Syrië hebben de Amerikaanse wapenindustrie geen windeieren gelegd. De sector zat in 2010 met een verkoop van amper 17 miljard euro nog in een diepe crisis, maar een jaar later rinkelt de kassa als nooit tevoren.
Drie van de beste vijf klanten van de Amerikaanse wapenhandelaars waren Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. Die Golfstaten grenzen niet rechtstreeks aan Iran en kochten daarom vooral peperdure gevechtsvliegtuigen en raketafweersystemen.
Amerika is al langer bezig met het bewapenen van de vijanden van Iran, maar vorig jaar ging de stop in de Arabische staten helemaal van de fles: sindsdien worden steden, olieraffinaderijen, pijpleidingen en militaire installaties intensief beschermd tegen aanvallen vanuit Teheran.
Het is overigens niet duidelijk of de oosterse vrienden de volle pot betaalden voor hun aankopen, want de contracten worden niet met de wapenfabrikanten onderhandeld, maar op regeringsniveau. Het is zeer waarschijnlijk dat de bondgenoten van de VS daarbij op een fikse korting kunnen rekenen.
Van de 68,2 miljard euro aan wapens die vorig jaar wereldwijd verkocht werden, werd voor 57,2 miljard gekocht door ontwikkelingslanden. De VS verkochten in hun eentje voor 53 miljard - of driekwart van het totaal. Dat is dubbel zoveel als in het vorige recordjaar, 2009.
Rusland op twee
Rusland is - op basis van de vrijgegeven verkopen - op grote afstand de tweede leverancier, met slechts 3,8 miljard euro. De Russen hebben vooral goeie afnemers bij enkele linkse regimes in Zuid-Amerika. Door de gestegen grondstofprijzen beschikken veel landen op dat continent over grote reserves, die nu - na jarenlange verwaarlozing - geïnvesteerd worden in de modernisering van de legers. Rechtse regeringen daar doen hun inkopen traditioneel in de VS, de linkse zijn vaste klant bij Rusland en China.

Bron: Het Nieuwsblad

Mijn commentaar: De USA hebben al wapens geleverd aan de Afghanen in hun oorlog tegen de Russen, aan de Irakezen in hun oorlog tegen Iran destijds... toevallig de landen waar ze later zelf oorlog zijn mogen voeren en eigen mensen hebben zien sneuvelen met Amerikaans wapentuig. Maar de mens leert niet van de geschiedenis. De Amerikanen zijn het die van de hoge toren 'VREDE' roepen en 'Mensenrechten' terwijl ze kampioenen zijn in wapen verkoop, en andere beschuldigen van wapen verkoop, zoals Rusland en China. HYPOKRIETEN!!!!!

12:02 Gepost in Politiek | Tags: wapens, amerika, oorlog | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.