19-09-12

Stijging aantal schijnhuwelijken

Het aantal schijnhuwelijken is afgelopen jaar met liefst 70 procent gestegen. Tegen eind december zal het aantal schijnhuwelijken oplopen tot 9.300 dossiers.

De verdachte huwelijken komen meestal tot stand met partners uit Marokko (62 pct), Turkije (12 pct) of Algerije (8 pct). Volgens Vreemdelingenzaken zijn het vooral de grote steden die aandacht hebben voor schijnhuwelijken: Antwerpen (654 dossiers), Gent (503), Luik (380) en Charleroi (482).

Opvallend is ook de overvloed aan schijnhuwelijken in Brusselse gemeenten: stad Brussel (539), Anderlecht (399), Schaarbeek (367 en Molenbeek (248). Meestal is de trouwpartij opgezet om een van de partners aan de Belgische nationaliteit te helpen.


Mijn mening: Het wordt dringt tijd dat onze regering werk zal van een effectieve vervolging van schijnhuwelijken. Alleen een daadwerkelijke strenge bestraffing, het onmiddellijk ontnemen van de verblijfsvergunning en het effectief uitwijzen uit België kan het aantal schijnhuwelijken doen afnemen. Maar dan moet de politiek wel willen, natuurlijk.

De commentaren zijn gesloten.