02-10-12

Geboortebeperking in Brussel?

Brussels Burgemeester Thielemans (PS) deed vorige donderdag tijdens het debat ‘Wij Brusselaars’ een opmerkelijke uitspraak die mij bijzonder interesseert. ‘Geboortebeperking moet bespreekbaar zijn. Zo veel mogelijk kinderen hebben, is onverantwoord,’ zei de burgemeester.

Dat er rond dit thema nog steeds een taboe heerst, werd meteen duidelijk aan de reacties en aan de gretigheid waarmee de media de uitspraak oppikten in hun verslaggeving. Nochtans zou geboortebeperking wel degelijk een issue moeten zijn. Niet enkel in een verstedelijkte omgeving met een grote demografische druk zoals Brussel, maar wereldwijd. Maar geboortebeperking is toch geen gemeentelijke bevoegdheid? Die vaststelling lijkt even correct als banaal. Want elke gemeente – zelfs de metropool Brussel – heeft het recht om sensibiliseringscampagnes op touw te zetten.

Ook moraalfilosoof Etienne Vermeersch – laureaat van de Prijs Vrijzinnig Humanisme 2011 van HVV – is van mening dat de bezorgdheid van Freddy Thielemans terecht is: “Geen enkele verstandige mens kan tegen geboortebeperking zijn. Ook niet in Brussel, dat op een demografische bom zit. Een onbeperkt aantal kinderen krijgen, is onhoudbaar. Zeker in ons land, waar de ecologische impact 25 keer groter is dan in de derde wereld. Het zijn vooral gezinnen die niet in hun onderhoud kunnen voorzien die veel kinderen krijgen. De godsdienst speelt daar vaak geen positieve rol in.’ zegt Vermeersch in De Standaard. “Dat moet niet repressief gebeuren, zoals in China maar sensibiliserend’, zegt Vermeersch, ‘Singapore is daarin geslaagd, Taiwan ook, de Indiase deelstaat Kerala deed het via het onderwijs aan de meisjes.” gaat hij verder.

De liberale uitdager van Thielemans, Alain Courtois (MR), reageert verbaast, maar deelt toch de bezorgdheid over de overbevolking van Brussel: “Laten we de netwerken aanpakken die mensen naar hier halen die daarna op het OCMW belanden en op de wachtlijst voor een sociale woning.”

Mijn commentaar: Geen enkele verstandige mens kan tegen geboortebeperking zijn in Brussel. Het is knap dat burgemeester Thielemans over dit taboe durft te spreken, ik geef hem groot gelijk, immers de demografische islam-tijdbom en islam-overheersing zal immers een inmens probleem worden. Ik stell voor om voor maximum 3 kinderen kindergeld te geven.

Commentaren

....verwondering hier in het boerenleven....Tielemans, Vermeersch en zovele anderen moeten toch weten dat gezond verstand de oplossing is voor alles...zelfs voor een betere wereld. Je gelooft toch niet dat het bestuur daartoe in staat is...en wat maakt het uit als dit onderwerp bespreekbaar zou zijn???
Heb je nog een paar miljard jaren??
groetjes van rené

Gepost door: rené vanoirbeek | 05-10-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.