22-10-12

N-VA: Boekbespreking van een politieke ideologie

De opgang van de N-VA is één van de opvallendste Vlaamse politieke fenomenen van de laatste jaren. Alhoewel dit politieke fenomeen uitvoerig is becommentarieerd en geanalyseerd, blijven de meeste analyses aan de oppervlakte. In deze unieke studie graaft Ico Maly dieper dan andere analyses. Hij ga
at op zoek naar de wortels van de politieke filosofie van de N-VA en toont op overtuigende wijze aan dat achter een schijnbaar gematigd discours een radicale antiverlichtings ideologie schuil gaat. Centrale concepten, zoals democratie en vrijheid, uit het verlichtingsdenken krijgen in de mond van Bart De Wever en andere Vlaamsnationale coryfeeën een diametraal tegenovergestelde betekenis. Dit boek toont ook aan dat het hegemonisch statuut dat het radicale discours van N-VA in korte tijd heeft bereikt, serieuze vragen oproept over de kwaliteit van de mainstream media en het publieke debat in Vlaanderen. Kortom, dit boek is verplichte lectuur voor iedereen die zich zorgen maakt over de staat van de democratie in ons land.


Deze interessante boekbespreking is geschreven door: Karim Zahidi, filosoof aan de Universiteit Antwerpen

16:51 Gepost in Boeken | Tags: n.va, nationalisme, antwerpen | Permalink | Commentaren (0)

19-09-12

Jeugdboekbespreking: Webcamgirls

Een groepje vrienden houdt een zuipwedstrijd in hun drinkkeet. De wedstrijd wordt gehouden tussen de jongens: Ronaldo, Mike en Carlo en de meisjes: Cindy, June en Linda. Nadat de jongens verliezen laten ze de meiden achter in de keet. Cindy is helemaal van de wereld dus June en Linda besluiten om weg te gaan en Cindy in de keet haar roes uit te laten slapen. Een paar uur later krijgen ze verschrikkelijk nieuws, hun keet is afgebrand. Betekend dit dat Cindy dood is?

Mijn kritiek: Het boek heeft me kunnen boeien door het feit dat het een verrassend einde had. De schrijvers hebben wat verborgen weten te houden, terwijl zulke boeken normaal gesproken vrij voorspelbaar zijn en dat is zeker een compliment waard. Toch is het niet mijn soort boek, omdat het vrij simpel geschreven is al zat er wel genoeg spanning in en je wordt ook een aantal keer op het verkeerde been gezet.

17-09-12

Boekbespreking: Winternacht (2007) Arnaldur Indirdason

 Winternacht, zou luidt de titel van de hand van de IJslandse auteur Arnaldur Indriðason.  Het verhaal is geschreven in 2005 en wederom spelen de politiemensen : Erlendur, Sigurður Óli en Elínborg een hoofdrol.
Het boek begint met de vondst van een dood jongetje van een jaar of tien bij een deprimerend flatgebouw. Het is half januari en een meedogenloze kou teistert IJsland. Elínborg, de vrouwelijke agent verzucht : ‘Wat zal hij het koud hebben gehad.’
Al snel blijkt dat het om een jongen gaat uit een gezin dat oorspronkelijk afkomstig is uit Thailand. Een aangepast, dromerig en zacht jongetje.  Wie vermoordt in godsnaam zo’n kind?

 Zoals in alle boeken van Indriðason overheerst een melancholieke sfeer:  de ijzige kou, het donker en de winternacht. De auteur schetst een wereld van kansarme mensen die aan de onderkant van de samenleving een bestaan proberen op te bouwen. Hij verhaalt over een wereld van racisme, discriminatie en kleingeestigheid.   
Wie de serie heeft gevolgd, weet dat Erlendur nog altijd worstelt met de mysterieuze verdwijning van zijn broertje. Toen en lang geleden. Hij leest en herleest boeken over verdwijningen op IJsland.
De moord op het donkere jongetje grijpt hem extra aan, herinneringen aan zijn dode broertje, die nooit gevonden is, komen boven.
Zijn kinderen, Eva Lind en Sindri Snær , die hij ooit in de steek liet, doemen op in het verhaal. Het contact wil nog steeds niet vlotten, er vallen harde woorden. Een gesprek lukt niet echt.
Naast het verhaal over de moord op het jongetje loopt een ander verhaal over een verdwijning. Verliefdheid kan eenzaam maken.

 Erlendur is herkenbaar in zijn vaste gewoontes, zijn afkeer van de veramerikanisering van de IJslandse samenleving, zijn voor- en afkeuren voor eten en drinken, zijn droge humor en zijn bevlogenheid.

 Minder fraaie kanten van de IJslandse samenleving worden geschetst. De gebrekkige opvoeding van kinderen, ongeïnteresseerde ouders, zwaarlijvigheid, vreemdelingenhaat en bekrompenheid.  Herkenbare thema’s die overal ter wereld spelen.
‘Winternacht’ is : aangrijpend, donker, duister en melancholiek. Geschreven in een sobere stijl en wars van opsmuk.
Indriðason levert kwaliteit en spanning. Actuele thema's komen voorbij. En het verhaal beroert. Dat geeft een extra dimensie aan dit boek.