05-12-12

Over Tom Lanoye

Journalistieke miskleun ten eerste bestaat er geen Pieter De Coninckplein Antwerpen, er bestaat wel een Pieter De Coninckstraat. Het plein waarover sprake heet De Coninckplein. Dat hadden beide kemphanen toch moeten weten.
Dat Lanoye gewoon een rondje N-VA jennen doet mag ons toch niet verbazen. Frustratie om een verloren stad. Vechten met moraliserende argumenten die de waarheid geweld aandoen en spotten met Vlaamse eigenheid!?
Het zijn kenmerken van het Belgicistisch anti-Vlaamse nationalisme, de heilige linkse ideologie ontstaan uit gebrek aan eigen ideologie en geloofwaardig verhaal.
Ik ga Tobback citeren:"we zouden met dit soort uitspraken van die onnozele Tom Lanoye beter eens goed lachen

16-11-12

Volgend jaar vieren we koning Filip

Op Koningsdag, die jaarlijks op 15 november plaatsvindt, zullen we volgend jaar koning Filip vieren. Dat denkt Frederik De Swaef, hoofdredacteur van Story.

Mijn visie: Ik vraag me af wat daar aan te vieren is. Het einde van ons koningshuis dat wordt pas vieren!

21-09-12

N-VA past voor ATV-debatten

Kandidaat-burgemeester Bart De Wever en met hem de hele N-VA-afdeling in Antwerpen zal de komende weken niet komen opdagen voor de debatten op de regionale zender ATV. De partij vindt dat ze in vergelijking met de Stadslijst van Patrick Janssens (sp.a) te weinig aan bod komt.

Vorige week al raakte bekend dat De Wever op op ramkoers zat met ATV. De zender nodigde N-VA nog uit voor een debat, afgelopen zondag, maar daar ging de partij niet op in. Eén stoel aan de debattafel bleef zo leeg. Sindsdien is er niets meer veranderd, en nu heeft de N-VA een besluit genomen: ze zullen voor geen enkel debat in de aanloop naar de verkiezingen van 14 oktober een vertegenwoordiger sturen.

"We stellen vast dat ATV het perfect normaal vindt dat de stadspartij veertien sprekers mag inzetten bij een reeks debatten en de N-VA het moet stellen met de helft daarvan: zeven", zegt woordvoerder Bart Van Camp. "ATV vindt het ook normaal dat deze debatten geleid worden door een moderator die er een sport van maakt om de N-VA te viseren en te schofferen. Laat het er ons dus op houden dat we het met ATV eens zijn om oneens te zijn."

Het probleem is ondertussen bekend. De Antwerpse regionale televisiezender ATV heeft een planning klaar voor een reeks verkiezingsdebatten in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. In acht debatten zullen evenveel onderwerpen aan bod komen. N-VA kreeg een rol in zeven van die debatten, terwijl Groen en Vlaams Belang acht keer een gezant kunnen sturen.

Meer nog maakten ze zich binnen de partij druk over het feit dat de stadslijst veel vaker aanwezig kon zijn op de debatten omdat zowel sp.a als CD&V werden uitgenodigd. In totaal zal de stadslijst zo veertien keer worden vertegenwoordigd.

Bij N-VA maakten ze zich de jongste weken bovendien druk over een aantal tweets die politiek eindredacteur Karl Apers de wereld instuurde.

"We proberen de communicatie open te houden", reageert hoofdredacteur Hans Hellemans. "Volgens mij zijn we nog altijd on speaking terms. Of het in orde komt, weet ik echter niet. We hopen dat ze er nog eens over nadenken. Ik begrijp N-VA niet. Wij maken een programma, volgens mij zijn het nog altijd niet de politieke partijen die bepalen wie wanneer komt naar debatten." Hellemans geeft wel toe dat er straks "een probleem" is als N-VA ook zijn kat stuurt voor hun kopstukkendebat dat op 7 oktober doorgaat.

mijn commentaar: OK, ATV is een rode zender maart tussen een meningsverschil hebben met een zender of passen voor een reeks publieke debatten op TV is nog een hele diepe kloof. Het lijkt er héél sterk op dat N-VA bang is voor debatten, misschien omdat ze beseffen dat ze nog veel te weinig dossierkennis hebben en door de mand zullen vallen en nog een 'klein' opmerking wat moet het Vlaams Belang dan al jaaaaren zeggen...??

18:43 Gepost in Media | Tags: n-va, atv, de wever, verkiezingen | Permalink | Commentaren (0)

De Morgen schrapt het woord 'allochtoon'

 De Morgen belooft nooit meer het woord allochtoon te gebruiken. Dat heeft hoofdredacteur Wouter Verschelden vanavond bekend gemaakt in de talkshow 'De Kruitfabriek' op VIER.

 Op de voorpagina van zijn krant van morgen legt hij uit waarom zijn krant het woord van zijn pagina's weert: "We moeten erkennen dat 'allochtoon' een handige manier is om een belangrijke minderheid in ons land en zeker in onze steden te duiden. Zelfs zo handig dat het een linguïstisch uniek fenomeen is: in het Engels en Frans bestaat de terminologie gewoonweg niet. Niet dat Frankrijk of Groot-Brittannië geen grote samenlevingsproblemen hebben met hun etno-religieuze minderheden, alleen wordt de groep nooit als één geheel onder hetzelfde afdak benoemd."

Stigmatiserend en uitsluitend

"En zo komen we tot de kernvraag: kun je per definitie aan goede journalistiek doen met 'allochtoon' als term in de berichtgeving? Goed beseffende dat het stigmatiserend en uitsluitend werkt. Met een bovendien veel te vage definiëring van het woord in dagelijks gebruik. Is handigheid geen excuus voor een simplistisch, veel te ongenuanceerde labeling van een groep mensen?"

Zal het woord dan nooit meer op de pagina's staan? "Neen, als we iemand interviewen en die zegt dat hij zichzelf als 'allochtoon' beschouwt, dan gaan we ook geen bliep in de plaats schrijven. We gaan mensen hun woorden niet aanpassen. Maar onze journalisten zullen in hun woorden het woord niet langer opschrijven."

Mijn commentaar: de politieke correctheid kent geen grenzen meer, de vrije meningsuitiing komt in gevaar!

16-09-12

presentatrice met hoofddoek op de Vlaamse televisie

De digitale zender Life! tv introduceert op 17 september een presentatrice met een hoofddoek op de Vlaamse televisie. De presentatrice, Farah, zal drie programma’s van de zender dagelijks aankondigen, zo werd vrijdag vernomen van Gert Van Mol, de CEO van Life! tv Broadcasting Company.

‘Life! tv start met een aantal nieuwe initiatieven. Zo zullen programma’s onder meer aangekondigd worden door presentatrices’, aldus Van Mol. ‘Farah is de eerste.’

Concreet zal de nieuwe presentatrice ‘generieke’ aankondigingen voor drie programma’s voor haar rekening nemen. Dat betekent dat bij elke aflevering van een programma dezelfde aankondiging te zien zal zijn. Omdat de programma’s regelmatig opnieuw uitgezonden zijn, zal Farah vijf tot zes keer per dag te zien zijn, luidt het.

Life! tv is een ‘breed georiënteerde zender die mikt op een mannelijk publiek’, omschrijft Van Mol de zender. Life! tv werd in 2005 opgericht door Wim Weetjes en Stefan Ackermans en is te bekijken via Telenet of op internet. (www.lifetv.eu)
 

Missie

Het is een zender waarvan niet meteen verwacht wordt dat hij een lans breekt voor integratie. Maar het is wel wat Gert Van Mol voor ogen heeft.

Hij zegt: 'Iedereen weet dat op 17 september de zogenaamde TV oorlog losbarst. Op die dag lanceert een spin-off van de VRT twee concurrerende kanalen. Er zal geen beter TV najaar zijn dan het TV najaar van 2012, maar eigenlijk doet dat er niet toe. Hoe goed het entertainment ook zal zijn, hoe groot het aantal nieuwe tv series en formaten, er ontwikkelen zich momenteel zeer belangrijke stromingen in onze maatschappij die niet uit het oog mogen verloren worden.'

Meer nog: 'Het is nu het moment om als grote TV zenders de maatschappij in de eerste plaats ten dienste te zijn en mede te analyseren welke stromingen zich in onze maatschappij ontwikkelen. Het is aan de grote TV zenders om de kijkers te helpen begrijpen wat er zich in onze buurten afspeelt, en het is aan de grote TV zenders om ons te helpen beslissen waar we met deze maatschappij naar toe moeten. Entertainment maken, hoe briljant ook, is eenvoudig weg niet meer genoeg.'

En daarom vindt hij dat het tijd is om een presentatrice met hoofddoek op een Vlaamse zender te introduceren.

Bron: Het Nieuwsblad

Mijn kritiek: Dat is totaal onaanvaardbaar. De wet is duidelijk iedereen die in een openbere functie werkt mag geen hoofddoek dragen. Ik hoop dat men van hogerhand tegen deze maatregel ingrijpt zodat het verbod wordt gerespecteerd. Bij weigering zender van de kabel halen. Wij leven hier niet in een islamland. Aanpassen is de boodschap. Trouwens in landen als Turkije en Marrokko worden meestal al lang geen hoofddoeken meer gedragen! Waarom dan hier wel?

12:55 Gepost in Media | Tags: hoofddoek, islam, tv | Permalink | Commentaren (0)