13-12-12

Ik kijk angstig naar

Angstig kijk ik naar Palestina, Israël en Egypte. Naar Oost-Congo en Uganda. Naar Ford Genk en wereldwijde ontslagen en multi nationals die vluchten naar lage-loon-landen. Naar de (te) vele ongevallen op de A12 en het file-leed (vooral op de Antwerpse Ring). Naar (te veel) mensen die lenen en kopen op afbetaling (de gerechtsdeurwaarders worden alweer rijker). Onbehaaglijk gevoel bij de joodse moppen die bij jongeren van Magreb afkomst de ronde doen. Begrijp die wel, maar toch... Racisme komt blijkbaar van alle kanten, over en weer. Maar wat brengt dat op? Liever geloof ik in een wereld zonder haat en geweld. Laat ons gewoon samen-leven! Da's poep-simpel, niet?

11-12-12

De Wever heeft 450 plannen

Als je als stad tweeverdieners wil aantrekken, moet je zorgen dat zij hun auto ook kwijt raken

Het nieuwe Antwerpse stadsbestuur onder leiding van Bart De Wever (N-VA) hamert in zijn bestuursakkoord zwaar op het rechten en plichten-verhaal: 'Wie kansen krijgt, moét die grijpen', beklemtoont De Wever, die Antwerpen daarmee een forse ruk naar rechts geeft. Als zijn partij zoals voorspeld in 2014 de Vlaamse verkiezingen wint, is het nu al duidelijk welke dan de Vlaamse klemtonen zullen zijn. Werner Rommers

De komende zes jaar worden 'een avontuur', beloofde toekomstig Antwerps burgemeester Bart De Wever gisteravond bij de voorstelling van het 450 punten tellend bestuursakkoord dat hij samen met de veel kleinere coalitiepartners CD&V en Open VLD onderhandelde.

De Wever glom gisteren van trots in het Antwerpse Museum aan de Stroom. Vanuit de nationale politiek moest hij alsmaar weer horen dat hij geen compromissen en coalities wil of kan sluiten. Dat is nu dus wel gelukt, al maakte de verkiezingsuitslag hem het ook wel makkelijk, want met 23 van de 55 zetels had hij het tijdens de onderhandelingen bijna voor het zeggen.

Het avontuur waar hij naar verwees? Het is de eerste keer sinds meer dan tachtig jaar dat Antwerpen niet wordt bestuurd met socialisten aan het roer, wat volgens De Wever duidelijk te merken is aan de inhoud van het bestuursakkoord.

De centrumrechtse coalitie die hij smeedde - in een recordtempo, naar Antwerpse normen - zet onder andere hard in op het feit dat Antwerpenaren rechten én plichten hebben en ook 'respect voor hun stad' moeten opbrengen. De titel van het bestuursakkoord is niet voor nietsRespect voor A . De slogan't Stad is van Iedereen verdwijnt in de prullenmand.

Geen extra sociale woningen

Opvallend is hoeveel nadruk er ligt op plichten. N-VA-onderhandelaar Liesbeth Ho­mans: 'De kennis van het Nederlands is zo'n plicht. Anders kan je niet op een volwaardige manier aan onze samenleving deelnemen.' De Wever voegde daar later aan toe dat wie een uitkering of een sociale woning aanvraagt, bereid moet zijn om Nederlands te leren. 'Wie dat niet doet, zal een administratieve sanctie krijgen', een boete.

Ook op sociaal vlak gaat Antwerpen een pak strenger optreden. 'We geven steun aan mensen die het moeilijk hebben, maar niet aan wie dat niet echt nodig heeft', aldus Ho­mans. Concreet betekent dat: extra controles om sociale fraude op te sporen. En er worden geen sociale woningen bijgebouwd, Antwerpen heeft er al genoeg, klinkt het.

CD&V-onderhandelaar Marc Van Peel, die zijn kartelpartner SP.A dumpte om tot deze coalitie toe te treden, spuwde enkele weken geleden nog op het 'hardvochtige sociale beleid' dat de N-VA in Antwerpen wilde invoeren. Gisteravond was hij vol lof over wat er uiteindelijk uit de bus kwam. 'Misschien dat het vorige stadsbestuur die eigen verantwoordelijkheid, de plicht die iedereen heeft om zijn leven weer op de rails te zetten, wat te weinig in de verf zette.'

Oosterweel

Hoewel het bestuursakkoord niet leest als een revolutie tegen alles wat de SP.A van ontslagnemend burgemeester Patrick Janssens de afgelopen jaren realiseerde, wordt het mobiliteitsbeleid van de stad wél grondig bijgestuurd. 'Als je als stad tweeverdieners wil aantrekken, moet je zorgen dat zij hun auto ook kwijt raken. In Antwerpen heerst er al jaren een echte parkeercrisis', zei De Wever.

Ook het befaamde STOP-principe dat Janssens huldigde en dat voorrang gaf aan stappers, trappers en het openbaar vervoer, zal geëvalueerd worden. Van Peel: 'Want het STOP-principe leidde er onder het vorige bestuur toe dat het verkeer in de stad soms verstopte.' Maar zo voegde hij er wat sarcastisch aan toe, gelet op de kritiek van de SP.A: 'Het zal niet zo zijn dat je binnenkort met je wagen tot in de crypte van de Antwerpse kathedraal zal kunnen rijden.'

De oplossing voor het fileprobleem in en rond Antwerpen, de Oosterweelverbinding, toverde Bart De Wever niet uit zijn mouw. 'Maar er moeten in dat dossier stappen vooruit worden gezet. Wij gaan bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen van 2018 niet opnieuw naar de kiezer zonder dat er een oplossing in uitvoering is', beloofde hij plechtig. 'Ofwel lossen we dit op, ofwel gaan we samen met de Oosterweelverbinding ten onder', klonk het enigszins dramatisch.

Geen hogere belastingen

Drugs, overvallen en allerhande overlast willen De Wever en zijn coalitie aanpakken door het Antwerpse politiekorps veel meer armslag te geven en in te zetten op hoogtechnologische camera-systemen. Het principe van de zogenaamde GAS-boetes wordt ook uitgebreid, 'maar zonder te ridiculiseren', waarschuwde De Wever. En het nieuwe stadsbestuur wil ook dat er meer cellen komen voor jonge boefjes.

Grootse projecten kondigde De Wever niet aan. Want daar is geen geld voor. 'En wat we niet willen, is de belastingen verhogen.'

Wie precies dit beleid gaat doorvoeren, wordt vandaag of morgen duidelijk wanneer toekomstig burgemeester Bart De Wever zijn acht schepenen bekendmaakt 'We mogen er volgens de wet elf benoemen. Maar dat zou in deze financieel moeilijke tijden een heel slecht voorbeeld zijn.'

Hoewel De Wever nog eens herhaalde zes jaar lang burgemeester te willen zijn - 'desnoods langer als A binnen zes jaar nog steeds zot is van B' - blijft het uitkijken naar de Vlaamse verkiezingen van 2014. Peilingen voorspellen dan opnieuw een klinkende overwinning voor de N-VA. Want het is ook op Vlaams niveau De Wevers droom om, net als in Antwerpen, de SP.A uit het bestuur te kegelen.

Werner Rommers
Het Nieuwsblad 11-12-2012 pag.2

08-12-12

Gwendolyn Rutten is de nieuwe voorzitter van Open VLD

Gwendolyn Rutten is de nieuwe voorzitter van Open VLD. De 'kandidaat van het establishment' wint de verkiezingen van outsider Egbert Lachaert. Met Maggie De Block als ondervoorzitter krijgt Open VLD twee vrouwen aan de top

mijn commentaar: Ons Gwendolientje....een partij voorzitter voor ALLEN.zjin..60%voor 40% tegen,... ALLEN ..kleine nuance toch? Time will tell! Word vervolgd.....

19:57 Gepost in Politiek | Tags: rutten, vld | Permalink | Commentaren (0)

Ook Lippens en Verwilst

Na Jean-Paul Votron, Filip Dierckx en Gilbert Mittler zijn nu ook ex-voorzitter Maurice Lippens en gewezen CEO Herman Verwilst in verdenking gesteld in het Fortis-dossier. Dat meldt De Tijd. Lippens en Verwilst worden net als de andere toplui verdacht van marktmanipulatie.


Mijn commentaar: Wie zijn gat verbrandt moet op de blaren zitten.
Het gesjoemel van de Belgische lakeien als Lippens en co kan niet ongestraft blijven!
Het spreekt voor zich dat de grote schuldige voor het Fortis-debacle het Belgische establishment zélf is
"In een wanhopige poging om zelf de touwtjes in handen te houden, overspeelde de Belgische ‘haute finance’ – overigens met actieve steun van het koningshuis – haar hand.

04-12-12

Open VLD behandelt haar kiezers als koeien

Noël Slangen liet op vraag van Guy Verhofstadt zijn licht over Open VLD schijnen, en het resultaat is een nietsontziende analyse van de Vlaamse liberalen. Zijn oordeel: te veel dagjespolitiek, te grote ego's, te veel navelstaren, te veel frustratie, te veel politieke dynastieën en te slappe oppositie in het Vlaams Parlement. Voor Alexander De Croo en een aantal van zijn voorgangers is het slikken.


Mijn commentaar: Een vernietigend oordeel uit eigen rangen!!!!

29-11-12

Om over na te denken

De waanzin van ons politiek landschap kent geen grenzen. De loonkost van ons is te hoog, een werknemer brengt geld op schijnt men te vergeten. Het platte kapitalisme is terug aan de macht. Een "ondernemer"die veel winst maakt is een geslaagd zakenman. Een werknemer die goed zijn boterham verdient en geniet van een goede sociale zekerheid is een gepamperde profiteur!

28-11-12

Energie wordt in januari 10 à 15 procent duurder

De tarieven voor elektriciteit en voor gas zullen vanaf januari fors stijgen. Experts gaan ervan uit dat de elektriciteitsprijzen zo'n 10 à 15 procent zullen toenemen. Voor de gasprijzen zou de verhoging tussen 9 à 13 procent schommelen. Dat staat in de kranten L'Echo en De Tijd.


Mijn commentaar: Voor deze regering geen probleem... allesgaat goed...

Hoeveel kosten de Walen ons?

Het Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving (VIVES) en het Aktiekomitee voor een Vlaamse Sociale Zekerheid berekenden de geldstromen tussen het Vlaams, het Waals en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Omdat de federale overheid de gegevens supertraag doorgeeft moest men zich baseren op de gegevens van 2007. Als kanalen van geldtransfers baseert men zich op de federale begroting buiten de Sociale Zekerheid, de Bijzondere Financieringswet en de Sociale Zekerheid. Via deze kanalen krijgt het Waals Gewest globaal en dit alleen al voor dit éne jaar 5.730 miljoen euro van het Vlaams Gewest. Daarnaast is in de historische en jarenlang opgebouwde schuldenlast een bijzonder hoog aandeel dat afgedragen wordt in de rentelasten door het Vlaams Gewest: 5.749 miljoen, waarvan 5.745 miljoen euro ten laste van het Waals Gewest zou moeten zijn en 3 miljoen euro ten laste van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Telt men deze vier kanalen samen dan betaalde het Vlaams Gewest alleen al in 2007 11.479 miljoen euro of 5,91% van zijn Bruto Regionaal Product aan Wallonië en Brussel. Per inwoner betekent dit 1.863 euro of 75.141 oude Belgische franken jaarlijkse transfer. Jaar na jaar en ga zo maar onbeperkt door. Hoelang zal Vlaanderen deze broodnodige centen voor een eigen socio-economisch beleid zonder de minste waarborg blijven afdokken? Zonder transparantie, zonder resultaatverbintenis, zonder afbouw in de tijd en zonder enige vorm van politieke loyauteit in Brussel, in de zes, in Vlaams-Brabant en in heel Vlaanderen. Wil u het natrekken? www.econ.ku.leuven.be/vives en www.akvs.org. (Bron: De Zes, november 2012).

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende